Biobaserad eller biologiskt nedbrytbar – vad är skillnaden?
Publicerat 2021-08-24Har du hört termerna biobaserad och biologiskt nedbrytbar plast? Är det samma sak eller vad är skillnaden? Låt oss ta det från början.
Plast, främst fossilbaserad, har sedan början hjälpt till att rädda liv inom sjukvården eller bilindustrin. Den har gjort livet bättre på många områden, som kläder eller som en del av den digitala revolutionen.
När det kommer till bioplast blir det dock ofta missuppfattningar. Den här matrisbilden förklarar på ett bra sätt:
- Plast kan delas in i biobaserad eller fossilbaserad, beroende på råvarans ursprung. Plast kan även delas in i vad som är biologiskt nedbrytbart eller inte.
- Det finns fossila material, som PBAT, som klassificeras som biologiskt nedbrytbara. Det finns också biobaserade material som inte är nedbrytbara, som sockerrörsbaserad PE, även kallas bio-PE eller drop-in-plast.
- PLA är det mest vanliga biobaserade och bionedbrytbara materialet. Viktigt att veta är att det bara bryts ner snabbt under vissa omständigheter – vilket innebär att det inte kan slängas i naturen.
Okej, så det var lite fakta om olika typer av plast. Men hur arbetar företag med de här frågorna?
– Under de senaste åren har varumärkesägare i de flesta områden satt hållbarhetsmål med ingen fossilbaserad plast när det är möjligt. Att reducera CO2-avtrycket är det som är mest drivande, förklarar Mats Jeppsson, Innovation Manager på Emballator Innovation Center.
Om målet är noll CO2-avtryck är biologiskt nedbrytbar plast den bästa lösningen?
– Nej… Föroreningar i havet och naturen är ett annat ämne som nu står på alla plastförpackningstillverkares agenda i diskussioner med kunderna. Fokus ligger på att driva cirkularitet som också minskar koldioxidavtrycket och om vi alla, inklusive du och jag, återvinner vårt avfall, betyder det ingen plast i havet och naturen. Det återstående problemet är att föroreningar är kvar och sedan lyfts biologiskt nedbrytbar plast som räddare. Detta löser inte grundorsaken, utan fokuserar på symptomet. Med de biologiskt nedbrytbara materialen idag löser vi inte symptomet eftersom högre temperaturer och/eller mikroorganismer behövs. Många kvaliteter är endast lämpliga för industriella komposteringsanläggningar, ett system vi inte har infrastruktur för i Sverige, säger Mats Jeppsson.
Emballator producerar miljoner av plastförpackningar varje år. Hur arbetar bolaget med det här?
– Vi tror att reducering av CO2-avtrycket kommer att uppnås genom att återanvända resurserna istället för att ”kasta” dem. Biobaserad plast, fossilfri, som är lätt att återvinna är ett perfekt val i de flesta fall med sin lätta vikt, flexibilitet och utmärkta barriäregenskaper. I vissa fall är biologiskt nedbrytbara produkter det rätta valet, till exempel som kirurgtråd som inte behöver tas ut eller andra exempel där kompostering är rätt sätt. Vi erbjuder produkter i biobaserat material och vi jobbar hårt med att utöka det erbjudandet med nya material.
Tillbaka till nyheter