Så får du lättare förpackningar med formblåsning
Publicerat 2022-08-09Formblåsning av plastförpackningar ger många möjligheter att påverka förpackningens vikt. Bra för miljön och bra för ekonomin! Markus Porath, Produkt- och Utvecklingschef på Emballator Mellerud, vet hur man gör.
På engelska kallas det helt enkelt för ”lightweighting” – konsten att göra en förpackning så lätt som möjligt utan att det påverkar förpackningens hållfasthet eller funktionalitet. I egenskap av Produkt- och Utvecklingschef på Emballator Mellerud är Markus Porath förstås specialist på området och hjälper kunderna att hitta den optimala lösningen på sina förpackningsbehov.
– Det är relativt enkelt att påverka materialets tjocklek med formblåsning och därmed vikten. Flexibiliteten är väldigt stor. En vanlig femlitersdunk för kemikalier kan varieras från 165 gram upp till 280 gram med bibehållet utseende. Därför tycker vi att det är viktigt att vi, i samråd med kunden, utvärderar möjligheterna så att de inte väljer en tyngre dunk än nödvändigt.
Förutom att minskad vikt ger mindre materialåtgång och lägre transportkostnader – och i sin tur bättre ekonomi, så är det också en hållbarhetsfråga. Men det gäller förstås att vara uppmärksam på de olika påverkansfaktorerna som bestämmer vikten, poängterar Markus Porath:
– Hur produkten ska staplas och förvaras i samband med lagring och transport, samt transportsätt, är avgörande för förpackningens tjocklek. Den måste ha tillräcklig staplingsstyrka. Tjockleken på materialet styrs också av innehållet eftersom olika innehåll påverkar plasten. Vissa ämnen gör att plasten blir mjuk eller spröd, och då måste man ta höjd för det. Men alla sådana ställningstaganden hjälper vi kunden med. Vi har stor erfarenhet och provmetoder där vi kan jobba med innehåll, stapling och transport för att få fram en formblåstförpackning som är superoptimerad för ändamålet!
Tillbaka till nyheter