Fem bra tips om återvunnet material i dunkar och flaskor
Publicerat 2022-09-13Hur väljer man rätt återvunnet material för rätt produkt? Markus Porath, Produkt- och Utvecklingschef på Emballator Mellerud, delar med sig av sina bästa tips för den som vill vårda sitt varumärke.
- Tänk på spårbarheten. Ska förpackningen användas för livsmedel eller för innehåll som klassas som farligt gods, det vill säga UN-märkning? Så kallad konsumentåtervunnen plast är nästintill omöjlig att spåra, och i de här fallen så bör du välja ett annat material.
- Vidga vyerna! Även om konsumentåtervunnet material inte fungerar till UN-klassade förpackningar, så är det perfekt till olika typer av hushållskemikalier – till exempel tvättmedel, rengöringsmedel samt många typer av oljor som inte klassas som farligt gods.
- Återvunnet material i flera lager. Om du har en produkt som ska klara livsmedelsgodkännande kan det vara möjligt att använda konsumentåtervunnen plast i en flerlagerskonstruktion med barriärskikt. Räkna dock med att denna typ av lösning är en utmaning som kräver en hel del arbete: därför är det klokt att göra en ordentlig kalkyl.
- Jobba med återvunnet material från industrin. Industriåtervunnet material kan vara ett bra alternativ om du vill ha en formblåst förpackning i återvunnet material. Industrier använder ofta samma typ av plast, och det spill som återvinns är därmed lätt att spåra.
- Är finishen viktig för varumärket? Konsumentåtervunnen plast kan variera i nyans och kvalitet. Det kan vara bra att veta för dig som jobbar mycket med förpackningen som en del av varumärket – varför inte se det som en möjlighet?