Emballator satsar på halverat CO2-avtryck till 2030
Publicerat 2022-11-15Producera utan att släppa ut koldioxid – går det? På Emballator har man satt målen högt och lanserat visionen om ett koldioxidneutralt företag i hela värdekedjan till 2045. Man planerar även att halvera sitt totala klimatavtryck per omsättningskrona till 2030.
Materialanvändning, energianvändning och transporter står i centrum för satsningen. Hållbarhetsfrågan är komplex, det gäller att se till alla delarna, samtidigt som man också måste börja någonstans, menar Emballators hållbarhetschef Maria Edqvist Schultz.
– 85% av vårt klimatavtryck kommer från de material vi använder; plast, tennplåt och aluminium och det är här vi sätter in de största insatserna för att i den mån det är möjligt byta till mer hållbara material, såsom återvunnet och biobaserat. Men vi måste även se över mängden material vi använder och såväl material optimera våra produkter som minska vårt spill, förklarar Maria.
Materialoptimerade produkter
Idag kan Emballator erbjuda såväl återvunnen plast till kunder inom färg och kemi, som återvunnen aluminium i tuber. Ett stort arbete pågår med att minska materialet i koncernens produkter och här kan Emballator erbjuda materialoptimerade produkter inom de flesta produktområden.
– Andra fokusområden är energianvändning och transporter, där vi planerar att bli koldioxidneutrala till 2030. Idag köper vi CO2-neutral el till samtliga bolag i Sverige och ett stort arbete pågår för att energioptimera vår produktion ytterligare.
Ett exempel är Emballator Tectubes som har genomfört ett omfattande energiprojekt där företaget har tagit hjälp av externa konsulter för att få en heltäckande bild av Hjo-fabrikens energianvändning; aktuell anläggningsstatus och besparingsmöjligheter. Bland annat genomförs projekt relaterade till belysning och uppvärmning.
Optimering av transporter
Nästa steg blir att se över transporterna och optimera dem i hela kedjan.
– Där vi kan påverka bör vi använda oss av hållbara alternativ såsom förnybart bränsle och el när detta finns att tillgå. Att dra ner på antalet transporter, inte minst genom att öka fyllnadsgraden, är ett annat viktigt steg mot koldioxidneutralitet, säger Maria Edqvist Schultz.
Tillbaka till nyheter